NIZOSIZ HUQUQLARNI TASDIQLASHGA OID NOTARIAL HARAKATLAR TUSHUNCHASI, HUQUQIY TABIATI VA PROSESSUAL JIHATLARI - SULTONOVA TO‘TIYOXON SAIDUMAROVNA (TADQIQOTLAR, 2025)
Notariat  tashkil topgan kundan xalqaro miqyosda, jamiyatda mavjud bo‘lgan  nizosiz huquqiy munosabatlarni tartibga  soluvchi idora sifatida  tan olingan. Notarial faoliyat huquq sohasining bir bo‘g‘ini hisoblanadi.  Hozirgi kunda notariat  xalqaro miqyosda ikkiga ajraldi: lotin notariati va anglo-sakson  notariati.  Lotin  notariati  notariatning  o‘ziga  xos  bo‘lgan  nizosiz  jihatlarini to‘laligicha  o‘zida  qamrab  olgan  mukammal    tizim  hisoblanadi.  Hozirgi  kunda O‘zbekiston  notariati  xalqaro  lotin  notariatining  afzallik  jihatlarini    amaliyotga  implementatsiya qilib kelmoqda.