БЎЙИН РАДИКУЛОПАТИЯСИ БИЛАН ОҒРИГАН БЕМОРЛАР РЕАБИЛИТАЦИЯСИДА ЗАРБ ТЎЛҚИНЛИ ТЕРАПИЯНИ ҚЎЛЛАШ. - Рамазанов Ш.Ф; Высогорцева О.Н (TADQIQOTLAR, 2025)
Аннотация. Бўйин радикулопатияси умуртқа поғонасининг дегенератив ўзгаришлари билан боғлиқ ҳолда меҳнатга лаёқатли аҳолида оғриқ синдроми, ҳаракат ва сезги бузилишлари ҳамда ҳаёт сифати пасайишига олиб келувчи долзарб неврологик муаммо  ҳисобланади.  Ушбу  тадқиқотнинг  мақсади  бўйин  радикулопатиясида зарба тўлқинли терапиянинг умуртқа поғонасининг бўйин қисмига таъсирини ўрганиш  ва  унинг  клиник  самарадорлигини  динамикада  баҳолашдан  иборат. Тадқиқот Республика шошилинч тиббий ёрдам илмий маркази Бухоро филиали неврология бўлимида 61 нафар бемор иштирокида ўтказилди. Асосий гуруҳда стандарт терапия зарба тўлқинли терапия билан қўшиб қўлланилди, таққослаш гуруҳида  эса  анъанавий  физиотерапевтик  усуллар  ишлатилди.  Олинган натижалар зарба тўлқинли терапия оғриқ синдромини камайтириш, функционал ҳолатни  яхшилаш  ва  реабилитация  жараёнини  тезлаштиришда  юқори самарадорликка  эга  эканини  кўрсатди.  Ушбу  усул  бўйин  радикулопатиясини комплекс  даволашда  замонавий  ва  истиқболли  физиотерапевтик  ёндашув сифатида қўлланилиши мумкин.