VOYАGA YETMAGANLAR TOMONIDAN SODIR ETILAYOTGAN JINOYАT VA HUQUQBUZARLIKLAR: SABABLARI, TA’SIRI, OLDINI OLISH CHORALARI - Usmanova Kamila Kamoljonovna, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu  tahliliy  maqola  O‘zbekistonda  voyaga  yetmaganlar  (18  yoshgacha bo‘lgan bolalar va o‘smirlar) tomonidan sodir etilayotgan jinoyat va huquqbuzarliklar muammosini  yoritadi.  Maqolada  ushbu  hodisalarning  asosiy  sabablari  (oilaviy muammolar, ijtimoiy-iqtisodiy omillar, ta’lim tizimidagi kamchiliklar, tengdoshlar va OAV ta’siri), salbiy ta’siri (bolalar kelajagiga, jamiyat xavfsizligiga va iqtisodiyotga zarar), shuningdek, oldini olish chora-tadbirlari (huquqiy islohotlar, profilaktika tizimi, oila  va  maktab  hamkorligi)  chuqur  tahlil  qilinadi.  Muallif  amaliy  takliflar  va maslahatlar (ota-onalar, o‘qituvchilar va voyaga yetmaganlar uchun) berib, davlat, oila va  jamiyat  hamkorligi  orqali  muammoni  kamaytirish  yo‘llarini  ko‘rsatadi.  Maqola O‘zbekistondagi dolzarb statistika va huquqiy normalarga asoslanadi, kelajak avlodni himoya qilish zarurligini ta’kidlaydi.