SEPTIK ASORATLAR RIVOJLANISHINI ANIQLASH VA BAHOLASHDA QAG’ONOQ PARDASINING TUG’RUQDAN OLDIN ERTA YORILISHINING AHAMIYATI. - Ruzmetova Dilfuza To’laganovna,; Karimov Rasulbek Xasanovich,; Bekchanova Aziza Shuxrat qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Mavzuning  dolzarbligi  Qog’onoq  pardaning  tug’ruqdan  oldin  erta  yorilishi perinatal infeksiya bilan uzviy bog’liq bo’lib, neonatal sepsis havfini , yuqori perinatal va go’daklar o’limi hamda onada yiringli- septik asoratlar  havfini 10 marta oshiradi .Qog’onoq  pardaning  yorilishi  muddatiga  yetgan  homiladorlarda  8,2  %-19,6%  ni tashkil  etsa,  37  haftadan  oldin  suv  ketish  5%  dan  35%  gacha  kuzatiladi.  Birinchi tug’ruqda erta suv ketgan ayollarda keyingi tug’ruqda erta suv ketish xavfi 20-32% ni tashkil qiladi.