O‘ZBEK TILINING RIVOJLANISHIDA NAZARIY TILSHUNOSLIKNING O‘RNI - Yunusova Dildora Hamroqulovna, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu  maqolada  o‘zbek  tilining  rivojlanishida  nazariy  tilshunoslikning  o‘rni yoritiladi.  Unda  O‘zbekistonda  tilshunoslik  tadqiqotlarining  tarixiy  asoslari, fonologiya,  morfologiya,  sintaksis  va  semantika  bo‘yicha  mashhur  olimlarning hissalari  tahlil  qilinadi.  Maqolada  nazariy  tilshunoslikning  o‘zbek  tilini standartlashtirishga, jumladan, grammatika, imlo va adabiy  me’yorlarni belgilashga ta’siri  ko‘rsatilgan.  Shuningdek,  nazariy  yondashuvlarning  zamonaviy  til  rivojiga, xususan,  terminologiya  yaratish,  lug‘at  tuzish  va  ta’lim  jarayonlarida  qo‘llanishi muhokama  qilinadi.  Maqola  xulosa  sifatida  nazariy  tadqiqotlarni  amaliyot  bilan uyg‘unlashtirish zarurligini ta’kidlaydi.