XX – XXI ARSLARDA AFG‘ONISTON DAVLAT BOSHQARUVIDA O‘ZBEKLARNING O‘RNI - Normamatov Ergash Orif o‘g‘li,; A.H.Fayzullayev, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada XX–XXI asrlarda Afg‘oniston davlat boshqaruvi tizimida  o‘zbek  etnik  guruhining  tutgan  o‘rni  va  siyosiy  jarayonlardagi  ishtiroki kompleks tahlil qilinadi.  Tadqiqot doirasida mamlakatdagi etnosiyosiy  muhit, etnik guruhlar  o‘rtasidagi  munosabatlar  hamda  Afg‘oniston  jamiyatining  ichki  bo‘linishi bilan  bog‘liq  muammolar  ilmiy  asosda  yoritiladi.  Shuningdek,  o‘zbeklarning Afg‘onistondagi siyosiy, ijtimoiy va madaniy hayotdagi roli ochib beriladi. Maqolada afg‘on-o‘zbek siyosiy arbobi, marshal Abdul Rashid Do‘stumning mamlakat siyosiy maydonida shakllanish jarayoni alohida tahlil qilinadi. Bundan tashqari, 2001-yildan keyingi  siyosiy  boshqaruv tizimida  o‘zbeklarning  tutgan o‘rni,  xususan  2004–2021 yillarda  parlament  va  ijro  hokimiyati  tuzilmalaridagi  vakilligi  ilmiy  mulohazalar asosida ko‘rib chiqiladi.