BOLALARDA KUZATILADIGAN BUYRAK KASALLIKLARDA HAMSHIRALIK PARVARISHI - Abdullayeva Gulhumorxon Qodirovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Yangi  tug‘ilgan  bolalarda  buyraklar  -  morfologik  va  funksional  jihatdan oxirigacha  shakllanmagan  bo‘ladi.  Yosh bolalarda  buyraklarning og‘irligi  va  hajmi yoshi  kattaroq  bolalar  va  kattalarga  qaraganda  nisbatan  katta.  U  yangi  tug‘ilgan chaqaloqlarda buyraklarning og‘irligi 1:100, kattalarda esa 1:200 ni tashkil qiladi. 1 yoshgacha  bo‘lgan  bolalarda  har  bir  buyrakning  yuqori  va  pastki qutblari  birbiriga yaqin,  va  har  bir  kurtak  yumaloq  shaklga  ega  bo‘lib,  keyinchalik  loviya  shaklida bo‘ladi.