TARIXIY ME’MORIY YODGORLIKLARNI KONSERVATSIYA VA TA’MIRLASH METODLARI TAHLILI (XORIJIY TAJRIBALAR MISOLIDA) - Azamjonova Umida Atxam qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy maqolada tarixiy me’moriy yodgorliklarni saqlash, konservatsiya qilish va ta’mirlashning zamonaviy metodlari xorijiy tajribalar asosida tahlil  qilingan.  Tadqiqotda  Yevropa  va  Osiyo  mamlakatlarida  qo‘llanilayotgan konservatsiya yondashuvlari, restavratsiya falsafalari hamda texnologik usullar ilmiy nuqtayi  nazardan  o‘rganilgan.  Tarixiy  obidalarning  moddiy  va  ma’naviy  qiymatini asrab-avaylashda  minimal  aralashuv,  reversibilitet  va  autentiklik  tamoyillarining ahamiyati yoritib berilgan.  Maqola natijalari O‘zbekiston tarixiy-me’moriy  merosini saqlash amaliyotida qo‘llash uchun ilmiy-uslubiy asos bo‘lib xizmat qilishi mumkin.