DAVLATNING IQTISODIY SIYOSATI VA UNING MILLIY IQTISODIYOT RIVOJIDAGI O‘RNI - Usmonov Murod Do‘stmurod o‘g‘li; Nazarov Javoxir Ilxom o‘g‘li; Otamurodov Abdihoshim Akram o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
ABSTRAKT:  Mazkur  maqolada  davlatning  iqtisodiy  siyosati  tushunchasi, uning milliy iqtisodiyot rivojidagi o‘rni va ahamiyati, mazmuni, maqsad va vazifalari, shuningdek,  amalga  oshirish  usullari  va  tamoyillari  keng  yoritilgan.  Unda  davlat iqtisodiy  siyosatining  asosiy  yo‘nalishlari,  mexanizmlari  hamda  ularning  iqtisodiy o‘sish,  barqarorlik  va  raqobatbardoshlikni  ta’minlashdagi  roli  tahlil  qilingan. Maqolaning  asosiy  maqsadi  —  davlatning  iqtisodiy  siyosati  to‘g‘risida  tizimli  va kompleks  nazariy  bilimlar  hamda  amaliy  ko‘nikmalarni  shakllantirishdan  iborat. Shuningdek,  maqolada  iqtisodiyotni  tartibga  solishda  bozor  mexanizmi  bilan  bir qatorda davlat mexanizmining amal qilish sohalari va shakllari ochib berilgan. Davlat siyosatining  iqtisodiyotni  boshqarishdagi  o‘rni  haqidagi  turli  nazariy  yondashuvlar tahlil qilinib, rivojlangan mamlakatlar tajribasi o‘rganilgan. Bundan tashqari, davlat iqtisodiy  strategiyasi  va  siyosatining  maqsadlari,  vazifalari,  turlari,  ularni  amalga oshirish  yo‘nalishlari  hamda  qo‘llaniladigan  vosita  va  mexanizmlarning  shakllari atroflicha tahlil etilgan. Maqola iqtisodiyotni davlat tomonidan boshqarish va tartibga solishda bozor va davlat mexanizmlarining o‘zaro uyg‘unligini ta’minlash masalalarini yoritishga qaratilgan.