INKULYUZIV TA'LIM SHAROITIDA MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALAR BILAN ISHLASHNING SAMARALI METODLARI - Tulaboyeva Irodaxon Maxamadali qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqolada inklyuziv ta’lim sharoitida maktabgacha yoshdagi bolalar bilan ishlashning samarali metodlari yoritilgan. Inklyuziv ta’limning mazmuni, tamoyillari hamda  maxsus  ehtiyojga  ega  bolalarni  umumiy  o‘quv  jarayoniga  qo‘shishning pedagogik-psixologik  yondashuvlari  tahlil  qilingan.  Maktabgacha  ta’lim tashkilotlarida  individual  yondashuv,  differensial  o‘qitish,  o‘yinli  texnologiyalar, logopedik va psixokorrektsion metodlarning qo‘llanishi orqali bolalarning bilish, nutq va  ijtimoiy-emotsional  rivojlanishiga  ijobiy  ta’siri  asoslab  beriladi.  Tadqiqot jarayonida  pedagog  va  defektolog  o‘rtasidagi  hamkorlik,  ota-onalar  bilan  sheriklik modeli ham ko‘rib chiqiladi. Natijalar inklyuziv guruhlarda ta’lim sifati va bolalarning moslashuv ko‘rsatkichlarini oshirishga xizmat qiladi.