MAKTAB O`QUVCHILARIGA ZO`RAVONLIK TURLARINI TUSHUNTIRISH VA UNI OLDINI OLISHDA PSIXOLOGNING O`RNI - XIDOYATOVA SHAXNOZA AZIMOVNA (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqola  orqali  muallif  maktablarda  o`quvchilarga zo`ravonlik turlarini tushuntirish va uni oldini olish yo`llari xaqida aytib o`tadi. Bundan tashqari  qadim  zamonlarda  zo'ravonlik  eng  ta'sirli  ta'sir  uslubi  sanalib,  insonni  bir kishining  boshqasidan  ustun  bo'lishiga  majbur  qildi.  Kontseptsiyaning  o'zi  nafaqat jismoniy,  balki  salbiy  tabiatning  ruhiy  va  ma'naviy  ta'sirini  ham  o'z  ichiga  oladi. Zo'ravonlik - insonning ongli xatti-harakati: Boshqa shaxsga kuch va nazorat qilish; O'zining  mavqeini,  jamiyatdagi  mavqeini  (oila,  jamoa)  tasdiqlash.  Inson  o'z maqsadlariga  erishish  va  rejalashtirgan  narsani  amalga  oshirish  uchun  har  qanday salbiy ta'sirlardan foydalanishi mumkin.