TOSHARIQ TARIXIDAN - I.M.Xaydarov,; Odilova.G, (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu  maqolada  O‘zbekistonning  mahalla  institutining  shakllanishi, rivojlanishi  hamda  mustaqillikdan  so‘ng  yangicha  mazmun  kasb  etishi  Toshkent viloyati Ohangaron tumani Toshariq qishlog‘i misolida yoritilgan. Mahallaning tarixiy ildizlari,  an’anaviy  boshqaruv  shakllari,  hududiy  rivojlanish  bosqichlari,  aholining etnik  tarkibi,  ijtimoiy-iqtisodiy  hayotdagi  o‘rni  hamda  bugungi  kunda  amalga oshirilayotgan  islohotlar  ilmiy  asosda  tahlil  qilinadi.  Mahalla  faollarining  faoliyati, yoshlar  tarbiyasi,  ijtimoiy  qo‘llab-quvvatlash  tizimi  hamda  mahalla  raisi  instituti faoliyati ham o‘rganilgan.