TRANZAKSIYALAR O‘RTASIDAGI KONFLIKTLAR - Tojimamatov Israiljon Nurmamatovich,; Tursunaliyeva Odinaxon Erkinboy qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Tranzaksiyalar o‘rtasidagi konfliktlar: Tranzaksiya tushunchasi: Tranzaksiya—bu  ma’lumotlar  bazasida  bajariladigan  mantiqan  bog‘langan  amallar  ketma-ketligi bo‘lib, ular to‘liq bajarilishi yoki umuman bajarilmasligi kerak. Tranzaksiyalar ACID tamoyiliga  asoslanadi:  Atomicity-atomiklik,  Consistency-izchillik,  Isolation-izolyatsiya, Durability- davomiylik. Tranzaksiyalar bir vaqtning o‘zida bajarilganda ular  orasida  muayyan  resurslar  uchun  raqobat  yuzaga  keladi,  bu  esa  konfliktlarni keltirib chiqaradi. Tranzaksiyalar  o‘rtasidagi  konfliktlar  sabablari:  Bir  nechta  tranzaksiyalar parallel  ishlaganda  quyidagi  holatlar  bo‘lishi  mumkin:    Bir  xil  jadvallar  bilan ishlash,bir  xil  satr  yoki  ustunlardan  foydalanish,  qulf  (lock)  mexanizmlarining noto‘g‘ri  boshqarilishi,  Resurslarning  yetishmasligi,  Izolyatsiya  darajasining  past tanlanishi, Konfliktlar asosan o‘qish va yozish amallari o‘rtasidagi to‘qnashuvlardan kelib chiqadi.