YURAK QON TOMIR KASALLIKLARINI PROFILAKTIKA QILISHDA TURMUSH TARZINI AXAMIYATI - Xudoyberdiyeva Gulnozaxon, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Yurak-qon virus kasalliklari (YQT) hozirgi kunda kundalik O'zbekistonda, balki butun dunyoda aholining o'lim va mehnatga layoqatsizlikK tomonidan oshirilayotgan eng sog'lom tibbiy-ijtimoiy muammolardan biri hisoblanadi. ushbu guruhiga arterial gipertenziya, ishemik yurak kasalligi, miokard infarkti, insult va boshqa yurak hamda qon  kasalliklari  kasalliklari.  Ilmiy  manba  shuni  ko'rsatish  mumkinki,  YTK  ishlab chiqarish  orqali  hayotning  katta  qismi  insonning  kundalik  tarzi  bilan  chambarchas bog'liqlib, ularning o' tugmachalarini ishlab chiqarish orqali olish mumkin. Noto'ri  ovqatlanish  yurak-qon  kasalliklarining  rivojlanishidagi  mahsulotdan biridir.  Ratsionda  hayvon  yog'lari,  tez  tayyor  ovqatlar,  shakar  va  tuz  miqdorining ortiqligi  qon  hosil  beradi  xolesterin  to'planishiga,  ateroskleroz  va  arterial  ishlab chiqarishga olib. Sog'lom sog'liqlariga amal qilish, ya'ni meva-sabzavotlar, to'liq don mahsulotlari,  baliq,  kam  yog'li  sut  mahsulotlari  va  o'simlik  yog'larini  muntazam iste'mol qilish yurak hosil bo'lishi.