REVMATOID POLIARTRIT - Teshaboyeva Mahliyoxon Kimsanboyevna (TADQIQOTLAR, 2025)
Kasallik nomining etimologiyasi "Revmatoid"  soʻzi lotincha: rheumatoidea boʻlib,  bu  yerda revmat- qadimgi yunoncha: ῥεῦμαῥεῦμα-  "oqim"  degan  maʼnoni  anglatadi  va -oideus qoʻshimchasi "o'xshash"  degan  maʼnoni  anglatadi.  "Arthrit"  soʻzi lotincha: arthrîtisartrit,  bu yerda arthr- qadimgi  yunoncha: ἄρθρον "qo'shma"  deb  tarjima  qilingan  va  " -itis" qoʻshimchasi "yallig'lanish holati" degan maʼnoni anglatadi  Epidemiologiya Revmatoid artrit butun dunyoda keng tarqalgan va barcha etnik guruhlarga taʼsir qiladi. Rivojlangan mamlakatlarda tarqalish darajasi 0,5-1% (qariyalarda 5%) gacha. Har yili 100 000 aholiga 5 dan 50 gacha odam kasallanadi [3] . 2010-yilda dunyoda 49 mingga yaqin odam revmatoid artritdan vafot etgan [4] . Kasallikning oʻrtacha boshlanish yoshi ayollarda 40-50 yoshni, erkaklarda esa biroz koʻproqni tashkil qiladi [5] . Ayollar erkaklarga qaraganda 3-5 marta tez-tez kasal boʻlishadi.