ABDULLA QODIRIY HAYOTI VA IJODI OʻTKAN KUNLAR ROMANI - Yusupova Zuhraxon Kamiljanovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Abdulla  Qodiriy  o‘zbek  adabiyoti  tarixida beqiyos  iz  qoldirgan, modern  o‘zbek  romanining  asoschisi va  zabardast ijodkor  sifatida tanilgan  adibdir. Uning hayoti, ijodi va ayniqsa, “O‘tkan kunlar” nomli asari o‘zbek xalqining adabiy tafakkuri, ma’naviy merosi va madaniy tarixida alohida o‘rin egallaydi. Yigirmanchi asr o‘rtalarida yashab ijod qilgan Abdulla Qodiriy o‘zining ijodiy faoliyati, progressiv dunyoqarashi hamda xalq og‘ushidan kelib chiqqan, real hayotni aks ettirgan asarlari bilan oʻz davrining eng ilg‘or ziyolilaridan biri sifatida maydonga chiqqan. U o‘zbek prozasini  yangi  bosqichga  olib  chiqqan,  milliy  romanchilik  an’analarini  boshlab bergan  ijodkor  sanaladi.  Adib  ijodi  va  hayoti  o‘zining  murakkab  va  serqirra  yo‘li, zamonasining og‘riqli voqealari, milliy va diniy qadriyatlarning tahlili orqali o‘zining abadiy ahamiyat kasb etgan asarlarini yaratdi.