IQTISODIY MA’LUMOTLAR STATISTIK TO‘PLAMI VA TAQSIMLANISHI - Rahimjonov Behruzbek Dilmurod o’g’li; Umarova Mukaddas Abbasovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqola  statistik  to’plam  va  taqsimot  qatorlarini o‘rganishning  nazariy  va  amaliy  jihatlarini  yoritadi.  Statistik  to’plam  –  tadqiqot ob’ektlari yoki hodisalari bo‘yicha yig‘ilgan ma’lumotlar majmuasi bo‘lib, uni tahlil qilish orqali turli xulosalar chiqarish mumkin. Maqolada to’plamlarni tartiblangan va tartibsiz  shaklda  ifodalash,  ularni  guruhlash,  kategoriyalar  bo‘yicha  taqsimlash usullari  ko‘rib  chiqiladi.Shuningdek,  maqolada  taqsimot  qatorlari  tushunchasi, ularning  chastota  va  nisbiy  chastoga  asoslangan tuzilishi, ma’lumotlarni grafik  va arifmetik usullarda vizual ko‘rsatish imkoniyatlari ta’kidlanadi. Taqsimot qatorlari yordamida ma’lumotlarning markaziy tendensiyasi va tarqalishi aniqlanadi, bu esa statistik tahlil va qaror qabul qilish jarayonlarini samarali qiladi.