ERTA YOSHDAGI ANIZOMETROPIK MIOPIYANI DAVOLASH USULLARI VA AMBLIOPIYANI OLDINI OLISH - Baxronov Dilshodbek Jamshid o’g’li, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ko‘z kasalliklari tibbiyotining zamonaviy muammolaridan biri — kichik yoshdagi bolalarda uchraydigan anizometropik miopiyani samarali davolash va u  sabab  yuzaga  keladigan  ambliopiyani  oldini  olish  bobidir.  Bolalarda  ko‘rish qobiliyatining erta buzilishi faqatgina ularning ko‘z salomatligiga emas, balki butun rivojlanishiga, aqliy o‘sishiga va ijtimoiy hayotiga ham jiddiy ta’sir ko‘rsatadi. Shu sababli  so‘nggi  yillarda  pediatrik  oftalmologiyada  bu  muammo  chuqur  o‘rganilib, aniqlash, profilaktika va davolashga doir yangi usullar ishlab chiqilmoqda. Erta yoshda miopiya,  ayniqsa,  anizometropik  ko‘rinishida,  ko‘pincha  murakkab  kechadi  va ambliopiya rivojlanishiga sabab bo‘lishi mumkin. Anizometropiya deganda ikki ko‘z dioptriysi o‘rtasidagi  sezilarli  farq tushuniladi; bu holat  natijasida bir  ko‘z  ko‘proq ishlaydi, ikkinchisi esa sustlashadi, natijada esa markaziy ko‘rishning rivojlanishida buzilish kuzatiladi.