FARG‘ONA VILOYATIDA OGIR YOD TANQISLIGI SHAROITIDA YASHOVCHI 1 – TUR QANDLI DIABET BO‘LGAN AYOLLARDA REPRODUKTIV BUZILISHLARNING XUSUSIYATLARI - Raximova Xushnoza Shoirjon qizi; Karimova Muqima Muhammadsodiqovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  Farg‘ona  viloyatida  og‘ir  yod  tanqisligi sharoitida  yashovchi  1–tur  qandli  diabet  (1-TQD)  bilan  kasallangan  ayollarda uchraydigan  reproduktiv  tizim  buzilishlarining  asosiy  xususiyatlari  yoritilgan.  Yod tanqisligi va qandli diabetning gormonal muvozanatga ta’siri, hayz sikli buzilishlari, bepushtlik,  homiladorlik  asoratlari  hamda  qalqonsimon  bez  faoliyati  bilan  bog‘liq o‘zgarishlar tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari hududiy xususiyatlarni inobatga olgan holda  ayollarning  reproduktiv  salomatligini  yaxshilash  uchun  kompleks  yondashuv zarurligini ko‘rsatadi.