MAVZU: BOSH VA ORQA MIYADA QON AYLANISHLARNING BUZILISHLARI - Xojiyeva Xayitxon Tolipovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Bosh va orqa miyaning qon bilan ta’minlanishi. Bosh miya, asosan, ikki juft qontomir bilan ta’minlanadi: ichki uyqu arteriyasi va umurtqa arteriyasi. Ichki uyqu arteriyasini boshqa nom bilan karotit tizim ham deyiladi. Bu tizim orqali 70 % qonni bosh  miya  oladi.  Qolgan 30  % qonni esa  umurtqa  arteriyasi  olib keladi  (23-rasm). Karotit  tizim,  o‘z  navbatida,  quyidagi  shoxchalarga  bo‘linadi:  I.Umumiy  uyqu arteriyasi chap tomondan aorta yoyidan, o‘ng tomondan esa o‘mrov osti arteriyasida boshlanadi.