TALABALARNING TINGLAB TUSHUNISH KO‘NIKMALARINI PODKAST VA AUDIO MATNLAR ORQALI RIVOJLANTIRISH - Xaydarova Shoira Toxir qizi,; O‘razboyev Javohir Shuhrat o‘g‘li, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada chet tilini o‘qitish jarayonida tinglab tushunish ko‘nikmasining tutgan o‘rni hamda uning o‘quvchilarning nutqiy va kommunikativ kompetensiyalarini  shakllantirishdagi  ahamiyati  ilmiy-nazariy  va  amaliy  jihatdan yoritib berilgan. Tadqiqotda tinglab tushunish ko‘nikmasi til o‘rganish jarayonining asosiy  komponentlaridan  biri  sifatida  talqin  qilinib,  ayniqsa  audio  materiallar, jumladan,  podkastlar  va  audio  matnlarning  samaradorligi  batafsil  tahlil  etiladi. Shuningdek,  tinglab  tushunish  jarayonida  talabalar  lug‘at  boyligini  oshirishi, grammatik va leksik birliklarni amaliy muloqotda qo‘llashni o‘rganishi ilmiy asoslarda izohlanadi.  Podkastlarning  qisqa,  mazmunli  va  autentik  bo‘lishi  o‘quvchilar motivatsiyasini  oshirishi  hamda  mustaqil  o‘rganish  ko‘nikmalarini  shakllantirishga xizmat qilishi qayd etiladi. Maqolada audio materiallarni tanlash, ularni bosqichma-bosqich murakkablashtirish, interaktiv mashqlar bilan boyitish, shuningdek, baholash va monitoring tizimini joriy etish zarurligi asoslab beriladi.