KARDIOMIOTSITLARDA REFRAKTORLIK DAVRINING KECHISHI VA AHAMIYATI - Ro'zimov Mirjalol Bekzod o'g'li,; Feruza Kutliyeva, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Kardiomiotsitlar yurak mushak hujayralari bo‘lib, yurakning asosiy qismini  tashkil  etadi  va  yurak  qisqarishlarini,  ya’ni  sistolani  ta’minlaydi.  Yurak faoliyatining izchil va ritmik tarzda davom etishi, yurak hujayralarida elektromexanik jarayonlarning  tartibli  kechishi,  butun  organizmning  oziqlanishi  va  hayotiy faoliyatining ta’minlanishiga zamin yaratadi. Shunday murakkab va bir-biriga bog‘liq tizimda har bir hujayra darajasida bo‘ladigan elektromexanik o‘zgarishlarning bir yo‘li - bu refraktorlik davri hisoblanadi.