“SADDI ISKANDARIY” DOSTONIDA ADOLATLI SHOH G‘OYASINING ULUG‘LANISHI - Zakirova Maqsuda Atayevna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annatatsiya.  Mazkur  maqolada  Alisher  Navoiy  ijodining  yuksak namunalaridan biri bo‘lgan “Saddi Iskandariy” dostonida adolatli shoh gʻoyaasining badiiy-falsafiy talqini har tomonlama tahlil qilinadi. Tadqiqotda Iskandar obrazining tarixiy-afsonaviy manbalardagi talqini bilan Navoiy yaratgan ideal hukmdor qiyosiy yondashuv asosida o‘rganiladi. Asarda shohlik va adolat munosabati, hokimiyatning ma’naviy  mas’uliyati,  rahmdillik  va  donishmandlik  kabi  fazilatlarning  davlat boshqaruvidagi o‘rni ochib beriladi. Maqolada  “Saddi  Iskandariy”  dostoni  Sharq  siyosiy-falsafiy  tafakkurining badiiy  ifodasi  sifatida  talqin  qilinib,  unda  ilgari  surilgan  “adolatli  shoh”  g‘oyasi faylasuf  mutafakkirlarning  davlat  va  hokimiyat  haqidagi  qarashlari  bilan mushtaraklikda  yoritiladi.  Iskandar  timsolida  hukmdorning  kuch  bilan  emas,  balki adolat va ma’rifat orqali buyuklikka erishishi g‘oyasi asoslanadi. Shuningdek,  maqolada  dostonning  didaktik  va  tarbiyaviy  ahamiyati  ochib berilib, uni zamonaviy ta’lim jarayonida, xususan, adabiyot va ma’naviyat darslarida qo‘llash  bo‘yicha  amaliy  tavsiyalar  ishlab  chiqiladi.  Tadqiqot  natijalari adabiyotshunoslik,  siyosiy  tafakkur  tarixi  va  pedagogika  yo‘nalishlarida  olib borilayotgan ilmiy izlanishlar uchun muhim manba bo‘lib xizmat qilishi mumkin.