ICHAK TA’SIRLANISH SINDROMI MAVJUD BEMORLARDA ICHAK MIKROBIOTSENOZINI BAHOLASH - Jumaboyeva Asal Rashid qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu  maqolada  ichak  ta’sirlanish  sindromi  (ITS)  mavjud  bemorlarda  ichak mikrobiotsenozining o‘zgarishlarini baholash masalalari yoritilgan. Ichak mikrobiotasi organizmning  immun,  metabolik  va  hazm  tizimlarining  muvozanatini  saqlashda muhim  rol  o‘ynaydi.  Mikrobiotsenozning  buzilishi  (disbioz)  ITS  patogenezining asosiy  omillaridan  biri  hisoblanadi.  Tadqiqotda  mikrobiota  holatini  baholashning zamonaviy usullari, ularning afzalliklari va cheklovlari tahlil qilindi. Bundan tashqari ichak ta’sirlanish sindromi (ITS) bilan og‘rigan 50 nafar bemor va 20 nafar sog‘lom nazorat guruhi ishtirok etdi. Ichak mikrobiotsenozining holati nafas testi va metagenom tahlil  yordamida  baholandi.  Tadqiqot  natijalari  ITS  mavjud  bemorlarda mikrobiotsenozning  sezilarli  darajada  buzilganini,  foydali  bakteriyalar  sonining kamayganini va disbiozning simptomlar og‘irligi bilan bog‘liqligini ko‘rsatdi.