INKLYUZIV TA’LIMDA AUTIZM SINDROMLI BOLALARNING NUTQINI RIVOJLANTIRISHDA MULOQOTNING AHAMIYATI - Ortiqova Sevara Ulugʻbek qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur  maqolada  inklyuziv  ta’lim  sharoitida  autizm  sindromli  bolalarning nutqini rivojlantirish jarayonida muloqotning tutgan o‘rni va ahamiyati ilmiy-nazariy hamda  amaliy  jihatdan  tahlil  qilinadi.  Tadqiqotda  autizm  spektr  buzilishi  bo‘lgan bolalarda  nutq  va  kommunikativ  faoliyatning  o‘ziga  xos  xususiyatlari,  muloqot jarayonidagi qiyinchiliklar hamda ularni bartaraf etish yo‘llari yoritilgan. Maqolada muloqotni  rivojlantirishga  yo‘naltirilgan  pedagogik  va  logopedik  yondashuvlarning inklyuziv  ta’lim  tizimidagi  ahamiyati  ochib  beriladi.  Shuningdek,  muloqotga asoslangan  metodlar  orqali  autizm  sindromli  bolalarda  nutqiy  faollikni  oshirish, ijtimoiy  moslashuvni  kuchaytirish  va  o‘quv  jarayonida  samaradorlikka  erishish imkoniyatlari ko‘rsatib berilgan. Tadqiqot natijalari muloqotga yo‘naltirilgan ta’limiy yondashuv autizm sindromli bolalarning nutqiy va ijtimoiy rivojlanishiga ijobiy ta’sir ko‘rsatishini tasdiqlaydi. Mazkur maqola inklyuziv ta’lim muassasalari pedagoglari, logopedlar va maxsus pedagoglar uchun amaliy ahamiyatga ega.