TABIIY TILNI QAYTA ISHLASH (NLP) ASOSIDAGI INTELLEKTUAL YORDAMCHI ORQALI TA’LIM JARAYONINI AVTOMATLASHTIRISH - Nazarova Munisa,; Ashurov Jasur, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada ta’lim jarayonini zamonaviy axborot texnologiyalari asosida avtomatlashtirish  masalalari  hamda  tabiiy  tilni  qayta  ishlash  (Natural  Language Processing  —  NLP)  texnologiyalariga  asoslangan  intellektual  yordamchi  tizimni ishlab chiqish yondashuvlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda sun’iy intellekt va mashinaviy o‘rganish usullaridan foydalanish orqali o‘quvchilarning matnli so‘rovlarini avtomatik aniqlash, ularning bilim darajasini baholash va mos o‘quv tavsiyalarini shakllantirish imkoniyatlari  o‘rganilgan.  Taklif  etilgan  intellektual  yordamchi  modeli  matnni oldindan qayta ishlash, semantik tahlil va bilimlar bazasi asosida javob hosil qilish bosqichlaridan  iborat. Tadqiqot  natijalari NLP  asosidagi  intellektual  tizimlar  ta’lim jarayonining  samaradorligini  oshirish,  individual  yondashuvni  ta’minlash  hamda pedagogik jarayonni optimallashtirish imkonini berishini ko‘rsatadi.