ANESTEZIYA. MAHALLIY ANESTEZIYA. UMUMIY VA MAHALLIY GEMOSTAZ - Obloqulov Jonibek Anvar o'g'li,; O'rozqulov Nurbek Akramovich,; Saidov T.T, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Anesteziya  –  tibbiyot  amaliyotining  eng  muhim  va  ajralmas qismlaridan biri hisoblanadi. Bu tushuncha ostida og‘riqni va tananing boshqa noqulay sezgilari chiqarib tashlanadigan turli  xil usullar, jarayonlar va vositalar tushuniladi. Anesteziya turli xil jarrohlik amaliyotlarini, travmatik manipulyatsiyalarni va tashxis maqsadida o‘tkaziladigan ayrim diagnostik protseduralarni og‘riqsiz va xavfsiz tarzda bajarishga  imkon  yaratadi.  Anesteziya  so‘zining  o‘zi  “og‘riq  yo‘qolishi”  yoki “tuyg‘uni sezmaslik” ma’nolarini anglatuvchi yunoncha “an-” (inkor) va “aisthesis” (sezgilar)  so‘zlarining  birikmasidan  kelib  chiqqan.  Bu  soha  tibbiyotda  zamonaviy diagnostika va davolashning rivojlanishida asosiy bosqich hisoblanadi.