"SURUNKALI BUYRAK KASALLIGIDA OSTEOPOROZ RIVOJLANISHINING KLINIK-DIAGNOSTIK JIHATLARI" - Ergashev Ahmadbek Quvondiq o'g'li,; Tursunova Laylo Dilshotovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Surunkali buyrak kasalligi (SBK) nafaqat nefronlarning progressiv yo'qolishi va glomerulyar filtratsiya tezligining (GFT) pasayishi bilan tavsiflanadi, balki mineral va suyak metabolizmining murakkab patologik buzilishlariga ham olib keladigan tizimli kasallikdir. Mineral suyak kasalligi (MSK) SBK ning asosiy ekstrarenal asoratlaridan biri  bo'lib,  osteoporoz,  osteomalatsiya,  suyak  kasalligi  va  giperparatiroidizm  kabi holatlarni  o'z  ichiga  oladi.  Osteoporoz  -  suyak  massasining  pasayishi  va mikroarxitekturasining  buzilishi  natijasida  patologik  sinishlar  xavfining  sezilarli darajada oshishiga olib keladigan sistemali metabolik kasallik hisoblanadi.