ALISHER NAVOIY “SADDI ISKANDARIY” DOSTONIDA ADOLATNING IDEAL HUKMDOR TIMSOLI ORQALI TALQINI - Qarluq Ehsan, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Alisher  Navoiy  o‘zining  ulkan  ijodiy  merosi  orqali  nafaqat  o‘z zamonasi,  balki  butun  insoniyat  uchun  dolzarb  bo‘lgan  mavzularni  o‘z  dostonlari, g‘azallari hamda nasriy asarlarida yuksak badiiy saviyada ifodalagan adiblardandir. Ayniqsa,  uning  “Xamsa”  turkumiga  kirgan  “Saddi  Iskandariy”  dostoni  o‘zining mohirona badiiy tasvirlari, ma’nodagi chuqurlik, falsafiy qarashlar va insonparvarlik g‘oyalari bilan ajralib turadi. Mazkur dostonda Navoiy adolatli jamiyat, adolatli davlat boshqaruvi va adolatli hukmdorning barcha fazilatlarini chuqur va o‘ziga xos tarzda talqin qilib, o‘z o‘quvchilariga yuksak ma’naviy hamda axloqiy mezonlar beradi.