SHAXSDA STRESS VA XAVOTIR DARAJASINING SHAKLLANISHIGA IJTIMOIY OMILLARNING PSIXOLOGIK TA’SIRI - Ahmedova Shohsanam Anvarjon qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  shaxsda  stress  va  xavotir  (anksiyete) holatlarining shakllanishiga ta’sir etuvchi ijtimoiy omillar psixologik nuqtai nazardan tahlil  qilinadi.  Zamonaviy  jamiyatda  ijtimoiy  munosabatlarning  murakkablashuvi, axborot  oqimining  ortishi,  iqtisodiy  bosimlar  va  shaxslararo  munosabatlardagi ziddiyatlar  stress  va  xavotir  holatlarining  keng  tarqalishiga  sabab  bo‘lmoqda. Maqolada  oilaviy  muhit,  ta’lim  jarayoni,  ish  faoliyati,  ijtimoiy  tarmoqlar  va jamiyatdagi ijtimoiy kutilmalar shaxs psixikasiga qanday ta’sir ko‘rsatishi ilmiy asosda yoritiladi. Shuningdek, stress va xavotirning shaxs xulq-atvori, emotsional holati va ruhiy barqarorligiga ta’siri tahlil qilinadi. Tadqiqotda psixologik moslashuv, stressga chidamlilik va ijtimoiy qo‘llab-quvvatlash omillarining ahamiyati alohida ta’kidlanadi. Maqola natijalari stress va xavotirni kamaytirishga qaratilgan psixologik profilaktika va  psixokorreksion  chora-tadbirlarni  ishlab  chiqishda  muhim  nazariy  va  amaliy ahamiyatga ega.