PIYELONEFRIT KASALLIGI, BELGILARI, DAVOLASH VA OLDINI OLISH - Xojiyev Azimjon Axmedovich, (TADQIQOTLAR, 2026)
Piyelonefrit (yunoncha:  pyelos  —  jom  va  nephros  —  buyrak)  —  buyrak  va buyrak  jomining  yalligʻlanishi  (piyelit).  Piyelonefrit  mustaqil  ravishda  yoki  siydik yurishini qiyinlashtiruvchi siydik-tanosil tizimi kasalliklari (prostata bezi adenomasi, siydik toshi kasalligi va boshqalar) natijasida vujudga kelishi mumkin. Piyelonefrit turli  infeksion  kasalliklar  oqibatida  ham  paydo  boʻladi.  Bolalarda  koʻpincha  gripp, zotiljam  va  nafas  organlarining  boshqa  kasalliklari  tufayli  roʻy  beradi.  Ayollarda homiladorlik  vaqtida  kattalashgan  bachadon  siydik  naylarini  ezishi  natijasida siydikning  yurishi  qiyinlashib,  Piyelonefrit  vujudga  kelishi  mumkin.  Koʻpincha homiladorlik davrida ilgari sira bilinmasdan kechgan va vaqtida aniqlanmagan boʻlsa surunkali piyelonefrit avj oladi.