BOLALARDA EMOTSIONAL INTELLEKTNI RIVOJLANTIRISHNING PSIXOLOGIK MEXANIZIMLARI - Akbaraliyeva Asilaxon Tojiddinovna,; Ibodullayeva Mushtariy, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu  maqola  bolalarda  emotsional  intellektni  rivojlantirishning  psixologik mexanizmlarini tahlil qiladi. Unda emotsional intellektning bolalar psixologiyasidagi hal qiluvchi roli va umumiy farovonlik uchun ahamiyati yoritilgan. Maqola emotsional intellektning nazariy asoslari, uning bolalik davridagi o'ziga xos xususiyatlari hamda rivojlanishiga yordam beruvchi kognitiv, affektiv va ijtimoiy o'rganish jarayonlarining o'zaro  ta'sirini  chuqur  o'rganadi.  O'z-o'zini  tartibga  solish,  empatiya  va  hissiy moslashuvchanlikni  rivojlantirish  mexanizmlariga  alohida  e'tibor  qaratilgan.  Ota-onalar, pedagoglar va ijtimoiy muhitning ushbu rivojlanishni qo'llab-quvvatlashdagi muhim roli, shuningdek, bolalarning hissiy kompetentligini oshirishga mo'ljallangan amaliy  yondashuvlar  va  dasturlar  ko'rib  chiqiladi.  Maqola  emotsional  intellektni dastlabki  yoshdan  samarali  ravishda  qanday  rivojlantirish  mumkinligi  haqida  keng qamrovli tushuncha berish uchun mavjud tadqiqotlarni sintez qiladi va uning akademik muvaffaqiyat,  ijtimoiy  munosabatlar  va  ruhiy  salomatlik  uchun  uzoq  muddatli foydalarini ta'kidlaydi.