TURKISTON O‘LKASIDA SOVET HOKIMIYATI BOSHQARUV TIZIMINING O‘RNАTILISHI - Uzoqova Umida Saitkamolovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Turkiston  o‘lkasi  hududlari  bir  necha  asrlar  davomida  turli mustamlakachi davlatlar va mahalliy hukmdorlar nazoratida bo‘lib kelgan. XIX asr oxirlariga kelib, Rossiya imperiyasi Markaziy Osiyo hududlarini zabt etib, Turkistonni o‘z  boshqaruv  tizimiga  bo‘ysundirdi.  Shu  davrdan  boshlab,  Turkiston  xalqining iqtisodiy,  siyosiy  va  madaniy  hayotida  tub  o‘zgarishlar  ro‘y  berdi.  O‘lkada  rus mustamlakachiligi  ta’sirida  mahalliy  boshqaruv  tizimi  o‘zgartirildi,  biroq  xalqining noroziligi, ijtimoiy tengsizlik va zulum davom etdi.