OCHIQ BURCHAKLI GLAUKOMA DIAGNOSTIKASI - Ochilova Shirin Rahmiddinovna,; Muxtorov Shohboz Xamid o'g'li,; Saidov T.T, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ochiq burchakli glaukoma inson organizmidagi eng keng tarqalgan oftalmologik kasalliklardan biri hisoblanadi. Bu kasallik ko‘z ichki bosimining oshishi, ko‘z  asabining  shikastlanishi  va  ko‘rish  sohasining  torayishi  bilan  kechadigan surunkali xastalik bo‘lib, ko‘pincha dastlabki bosqichlarida hech qanday klinik alomat bermaydi. Bu kasallikning eng xavfli tomonlaridan biri ham shunda  – u uzoq vaqt davomida  o‘zini  namoyon  qilmaydi  va  faqat  kasallik  sezilarli  darajada chuqurlashganda, shikastlanishlar orqaga qaytmas holga yetganda aniqlanadi. Ochiq burchakli  glaukomaning  o‘z  vaqtida  va  to‘g‘ri  tashxis  qilinishi,  shu  asosda  erta davolash  boshlangan  hollarda  inson  ko‘rish  qobiliyatini  saqlab  qolish  imkoniyati nihoyatda  yuqori  bo‘ladi.  Ushbu  maqolada  ochiq  burchakli  glaukomani  tashxislash usullari,  zamonaviy  diagnostika  metodlari  va  jarayonlari,  ahamiyati,  diagnostik bosqichlar va dolzarb masalalar batafsil bayon etiladi.