GLAUKOMATOZ OPTIK NEYROPATIYA - Sattorov Bobur Urol o'g'li,; Saydullayev Dilshod Mirzohid o'g'li,; Abduxamidova Muxlisaxon Zayniddinovna,; Xamidullayev F.F, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Glaukomatoz optik neyropatiya – bugungi kunda oftalmologiyada eng dolzarb va ko‘p uchraydigan kasalliklardan biridir. Ushbu kasallik glaukomaga xos bo‘lgan, ko‘rish nervi boshini (diski) zararlanishi va ko‘rish sohasining torayishi bilan kechuvchi uzoq muddatli, surunkali va progressiv kasallikdir. Glaukomatoz optik neyropatiyada  asosiy  o‘zgarishlar  ko‘rish  nervining  boshida  paydo  bo‘ladi.  Bu o‘zgarishlar  ko‘rish  nerv  tolalarining  nobud  bo‘lishi,  atrofiya  rivojlanishi  hamda natijada ko‘rish qobiliyatining izchil pasayib borishiga olib keladi. Glaukomatoz optik neyropatiya  faqat  glaukomaga  xos  bo‘lib,  ko‘rish  nervining  boshqa  kasalliklaridan tubdan farqlanadi.