METAFORIK NUTQDA MADANIY MA'NO, TARIXIY RAMZLAR VA QADRIYATLAR TIZIMLARI - Tolliboyeva Shaxnoza Oltinboyevna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Mazkur  maqolada  metaforik  diskursda  madaniy  ma’no,  tarixiy  ramziylik  va qadriyatlar  tizimining  ifodalanishi  tahlil  qilinadi.  Tadqiqot  metaforalarning jamiyatning  tarixiy  tajribasi,  kollektiv  xotirasi  va  madaniy  qadriyatlari  bilan  uzviy bog‘liqligini ochib berishga qaratilgan. Metaforalar orqali madaniy kodlar va tarixiy obrazlar  qanday  shakllanishi  hamda  ularning  nutqiy  va  diskursiv  funksiyalari yoritiladi. Shuningdek, metaforik birliklarning ijtimoiy qadriyatlarni uzatishdagi roli va  ularning  turli  madaniy  kontekstlarda  talqin  qilinishi  masalalari  ko‘rib  chiqiladi. Tadqiqot natijalari metaforalarni lingvokulturologik va kognitiv jihatdan talqin qilish imkonini beradi.