YUZ SOHASIDAGI ATIPIK OG’RIQLAR (ATIPIKPROZOPALAGIYALAR) - Turg’unboyeva Mahliyo Hojimurod qizi.,; Archibayeva Xurmatoy Baxtiyor qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSITA.  Ushbu  maqolada  yuz  sohasidagi  atapik  og’riqlar  haqida malumot keltirib o’tilgan. SHuningdek bu kasallik bilan yashovchi bemorlar uchun maslahatlar ham berib o’tilgan. Kasallik 30–60 yoshlarda  rivojlanadi va ayollarda ko‘p uchraydi. Atipik prozopalgiyalar stomatologik operatsiyalardan so‘ng paydo bo‘ladi. Bunday  og‘riqlar    ko‘pincha  yuqori  va  pastki  jag‘  tishlarini  o‘zgartirgan  va  ularga protezlar  qo‘ydirgan odamlarda ko‘p kuzatiladi. Ushbu ishda yuz va jag‘ sohasida uchraydigan  og‘riq  sindromlarining  muhim  klinik  shakllari  —  atipik  odontalgiya, dental  pleksalgiya,  yuzning  psixogen  og‘riqlari  hamda  chakka  arteriiti  (Xorton sindromi)  atroflicha  yoritilgan.  Mazkur  patologiyalarning  kelib  chiqish  sabablari, klinik  belgilari,  og‘riqning  xususiyatlari  va  differensial  diagnostik  jihatlari  tahlil qilingan.  Ayniqsa,  stomatologik  muolajalardan  so‘ng  rivojlanadigan  uzoq  davom etuvchi  og‘riqlarning  nevrologik  va  psixogen  mexanizmlariga  alohida  e’tibor qaratilgan.  Shuningdek,  chakka  arteriitining  uch  shoxli  nerv  nevralgiyasidan farqlovchi klinik belgilari bayon etilgan. Ushbu ish tibbiyot talabalari, stomatologlar va nevrologlar uchun yuz og‘riqlari diagnostikasida muhim amaliy ahamiyatga ega.