SARATON KASALLIKLARIDA GENETIK VA EPIGENETIK OMILLARNING ROLI - Muxammadjonova Dilyoraxon Xusanjon qizi,; Azimjonova Ruxshona, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  ilmiy  maqolada  saraton  kasalliklarining  molekulyar-biologik  asoslari  genetik  va  epigenetik  omillar  nuqtayi  nazaridan  kompleks  tarzda tahlil qilinadi. Hujayra genomida yuzaga keladigan irsiy va orttirilgan mutatsiyalar, onkogenlar faollashuvi hamda o‘sma-supressor genlarning funksional inaktivatsiyasi saraton  rivojlanishining  asosiy  genetik  mexanizmlari  sifatida  ko‘rib  chiqiladi.  Shu bilan  birga,  DNK  metillanishi,  giston  oqsillari  modifikatsiyalari  va  mikroRNKlar orqali amalga oshadigan epigenetik regulyatsiyaning buzilishi saraton hujayralarida gen  ekspressiyasining  izdan  chiqishiga  olib  kelishi  ilmiy  dalillar  asosida yoritiladi.Maqolada  genetik  va  epigenetik  o‘zgarishlarning  o‘zaro  ta’siri,  ularning hujayra  proliferatsiyasi,  apoptoz  va  differensiyalanish  jarayonlariga  ta’siri  chuqur tahlil  qilinadi.  Shuningdek,  ushbu  mexanizmlarning  zamonaviy  onkologiyada biomarkerlar  sifatida  qo‘llanilishi,  erta  diagnostika  hamda  individual  va  maqsadli terapiya usullarini ishlab chiqishdagi ahamiyati muhokama qilinadi. Tadqiqot natijalari saraton  patogenezini  chuqurroq  tushunish  va  samarali  davolash  strategiyalarini takomillashtirishga xizmat qiladi.