INSONNI ME'YORIY TO'G'RI OVQATLANISHI VA OVQATNING OZUQAVIY QIYMATI - Abdullayeva Muazzamxon Abdusalomovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA  Ushbu  ilmiy  maqolada  insonning  me’yoriy  to‘g‘ri ovqatlanishi  va  ovqatning  ozuqaviy  qiymati  masalalari  jamoat  salomatligi  nuqtayi nazaridan keng yoritilgan. Maqolada ratsional ovqatlanish tushunchasi, uning asosiy tamoyillari,  ovqat  tarkibiga  kiruvchi  asosiy  oziq  moddalar  (oqsillar,  yog‘lar, uglevodlar),  vitaminlar,  mineral  moddalar  va  suvning  organizm  hayot  faoliyatidagi o‘rni  ilmiy  asosda  tahlil  qilingan.  Shuningdek,  ovqatning  energetik,  biologik  va gigiyenik qiymati tushunchalari ochib berilib, noto‘g‘ri ovqatlanish oqibatida yuzaga keladigan kasalliklar haqida ma’lumotlar keltirilgan. Maqola sog‘lom turmush tarzini shakllantirish,  ovqatlanish  madaniyatini  oshirish  va  aholi  salomatligini mustahkamlashda muhim nazariy va amaliy ahamiyatga ega.