CINNAMOMUM VERUM АСОСИДА ОЛИНГАН БИОЛОГИК ФАОЛ БИРИКМАЛАРНИНГ ҚАНДЛИ ДИАБЕТ ПАТОГЕНЕЗИГА ТАЪСИРИ - Кодиров Низом Даминович,; Шункоров Тангир Мусурмонович,; Исмоилова Севинч, (TADQIQOTLAR, 2026)
Аннотация Қандли диабет дунё аҳолиси ўртасида кенг тарқалган метаболик касаллик бўлиб,  инсулин  етишмовчилиги  ёки  инсулин  резистентлиги  натижасида ривожланади.  Замонавий  тиббиётда  касалликни  даволашда  синтетик  дори воситалари билан бир қаторда табиий манбалардан олинадиган биологик фаол бирикмаларга  бўлган  қизиқиш  ортиб  бормоқда.  Ушбу  мақолада  Cinnamomum verum  (долчин)  ўсимлиги  таркибидаги  биологик  фаол  моддаларнинг  қандли диабет патогенезининг асосий механизмларига таъсири илмий манбалар асосида таҳлил  қилинди.  Долчин  таркибидаги  циннамальдегид,  полифеноллар, флавоноидлар  ва  эфир  мойларининг  гипогликемик,  антиоксидант  ва  инсулин сезгирлигини  оширувчи  хусусиятлари  ёритиб  берилди.  Олинган  маълумотлар долчин  асосидаги  фитопрепаратларни  диабетни  профилактика  қилиш  ва комплекс даволашда қўллаш истиқболли эканини тасдиқлайди.