SIYDIK TOSH KASALLIGI: ETIOLOGIYASI, KLINIKASI VA DAVOLASH USULLARI - Qambarov Zafarbek,; Yakubova Iroda, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Siydik  tosh  kasalligi  (urolitiaz)  siydik  chiqarish  tizimida  turli kimyoviy tarkibli kristallarning to'planishi va tosh hosil qilishi bilan tavsiflanadigan keng  tarqalgan  urologik  kasalliklardan  biridir  [1,  4,  5].  Ushbu  kasallikning rivojlanishida metabolik buzilishlar, suvsizlanish, noto'g'ri ovqatlanish, irsiy moyillik hamda siydik yo'llari infeksiyalari muhim etiologik omillar hisoblanadi [2, 4, 6]. Klinik jihatdan kasallik buyrak sanchig'i, gematuriya, dizuriya va infeksion asoratlar bilan namoyon bo'ladi  [1, 5].  Diagnostika  jarayonida laborator va instrumental  tekshiruv usullari  qo'llaniladi  [3,  4].  Davolash  konservativ,  minimal  invaziv  va  jarrohlik usullarini  o'z  ichiga oladi hamda  toshning o'lchami, joylashuvi  va  tarkibiga bog'liq holda tanlanadi [4, 5, 6].