O‘ZBEKISTONDA DAVLAT TIBBIY SUG‘URTASI TARIFLARINI TUZISH ASOSLARI - Kasimova D.A,; Almardanov Sh.Q,; G‘ofurjonov X.G, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  ilmiy  maqolada  O‘zbekistonda  davlat  tibbiy  sug‘urtasi tizimini joriy etish jarayonida tibbiy xizmatlar tariflarini shakllantirishning nazariy, uslubiy va amaliy asoslari har tomonlama tahlil qilingan. Tadqiqotda sog‘liqni saqlash tizimini  moliyalashtirishning  amaldagi  holati,  davlat  tibbiy  sug‘urtasining  iqtisodiy mohiyati  hamda  tarif  siyosatining  ushbu  tizimdagi  o‘rni  chuqur  yoritilgan. Shuningdek, kafolatlangan tibbiy  yordam paketi doirasida ko‘rsatiladigan xizmatlar hajmi va mazmuni bilan ularning tariflari o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik ilmiy asosda ochib berilgan [1]. Maqolada  xorijiy  davlatlar,  xususan  rivojlangan  va  rivojlanayotgan mamlakatlarda  davlat  tibbiy  sug‘urtasi  tizimida  tariflarni  shakllantirish  bo‘yicha mavjud tajribalar tahlil qilinib, ularning afzallik va kamchiliklari ko‘rsatib o‘tilgan. Ushbu tajribalar asosida O‘zbekiston sharoitiga mos, iqtisodiy jihatdan asoslangan va ijtimoiy adolat tamoyillariga javob beradigan tarif siyosatini takomillashtirish bo‘yicha amaliy taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan. Tadqiqot natijalari davlat tibbiy sug‘urtasi tizimining  moliyaviy  barqarorligini  mustahkamlash,  sog‘liqni  saqlash  resurslaridan samarali foydalanish hamda aholining tibbiy xizmatlardan foydalanish imkoniyatlarini yanada kengaytirishga xizmat qiladi [1][2][3].