TIBBIY SUG’URTA BOZORI: MOHIYATI VA RAQAMLASHTIRISH SHAROITIDA TARAQQIYOT BOSQICHI - Kasimova D.A,; Almardanov Sh.Q,; Mahmudov R.B, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  O‘zbekistonda  davlat  tibbiy  sug‘urta  tizimini  tashkil  etishning samarali  mexanizmlari  aholining  sog‘liqni  saqlash  xizmatlariga  teng  va  barqaror kirishini  ta’minlashda  muhim  ahamiyatga  ega.  Mazkur  maqolada  tibbiy  sug‘urta bozorining iqtisodiy mohiyati, uning sog‘liqni saqlash tizimidagi o‘rni va ahamiyati ilmiy  jihatdan  tahlil  qilingan.  Tadqiqotda  tibbiy  sug‘urta  bozorining  shakllanishi, asosiy  subyektlari  hamda  majburiy  va  ixtiyoriy  tibbiy  sug‘urta  tizimlarining xususiyatlari  yoritilgan.  Shuningdek,  raqamli  iqtisodiyot  sharoitida  tibbiy  sug‘urta bozorida yuz berayotgan tarkibiy o‘zgarishlar, raqamlashtirish jarayonining sug‘urta xizmatlari  sifati  va  samaradorligiga  ta’siri  baholangan.  Maqolada  tibbiy  sug‘urta bozorining  an’anaviy,  avtomatlashtirish,  raqamlashtirish  va  innovatsion  rivojlanish bosqichlari ketma-ketlikda ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalari tibbiy sug‘urta tizimini takomillashtirish, raqamli texnologiyalarni keng joriy etish hamda sog‘liqni saqlash sohasida moliyaviy barqarorlikni ta’minlashda amaliy ahamiyatga ega.