OZIQLANISH RATSIONI, OVQATLANISH ODATLARI VA OVQATLANISH XULQ-ATVORINING SUT TISHLARINING HOLATIGA TA’SIRI - Maxmudov Anvarjon, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA:  Ushbu  maqolada  bolalar  stomatologiyasida  muhim ahamiyatga  ega  bo‘lgan  sut  tishlarining  holatiga  oziqlanish  ratsioni,  ovqatlanish odatlari  hamda  ovqatlanish  xulq-atvorining  ta’siri  yoritilgan.  Sut  tishlari  bolaning umumiy  sog‘lig‘i,  chaynash  funksiyasi  va  doimiy  tishlarning  to‘g‘ri  shakllanishida muhim rol o‘ynaydi. Noto‘g‘ri ovqatlanish, shirin va uglevodlarga boy mahsulotlarni ko‘p iste’mol qilish, ovqatlanish tartibiga rioya qilmaslik sut tishlarida karies va boshqa patologik holatlarning rivojlanishiga olib keladi. Maqolada bolalar ovqatlanishining asosiy  xususiyatlari,  zararli  odatlar  va  ularning  tish  sog‘lig‘iga  salbiy  ta’siri  tahlil qilingan.  Shuningdek,  sog‘lom  ovqatlanish  tamoyillari  va  profilaktik  choralarning ahamiyati yoritilgan. Mazkur maqola stomatologiya yo‘nalishi talabalari uchun foydali ilmiy manba hisoblanadi.