AUDIOVIZUAL MATERIALLAR YORDAMIDA INGLIZ TILINI RIVOJLANTIRISH - Xolmirzayeva Fotima Jamshidovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:Ushbu  maqolada  audiovizual  materiallar  tushunchasi,  ularning  chet tillarini, xususan ingliz tilini o‘rganish jarayonidagi o‘rni va ahamiyati batafsil tahlil  qilinadi.  Audiovizual  manbalar  -video,  audio  yozuvlar,  filmlar,  seriallar, podkastlar, interaktiv platformalar va multimedia resurslari orqali til o‘rganishning nazariy  va  amaliy  jihatlari  yoritiladi.  Maqolada  bunday  materiallarning  til o‘rganuvchilarning tinglab tushunish (listening), o‘qish (reading), yozish (writing) va og‘zaki nutq (speaking) ko‘nikmalarini rivojlantirishdagi samaradorligi ilmiy asosda tahlil qilinadi. Maqolada shadowing texnikasining mohiyati, uning ishlash mexanizmi hamda  ushbu  texnikaning  talaffuzni  yaxshilash  va  nutq  tezligini  oshirishdagi  roli alohida ko‘rib chiqiladi. Oʻtmishda  odamlarning  til  oʻrganishi uchun  oʻsha tilda soʻzlashadigan  odam bilan muntazam ravishda muloqot qilish eng samarali usul edi. Lekin bunga doim ham sharoit topilmasdi yoki toʻgʻri kelmasdi. Kitoblardan oʻqibgina til oʻrganish esa toʻliq toʻgʻri chora emas. Bunday holatda til oʻrganuvchi qabul qilgan maʼlumotini tegishli qoʻllamasligi, qoʻllay olmasligi yoki maʼnoni tushunmaydigan holatlarga yuz kelardi. Biroq bugungi kunda til oʻrganishni osonlashtirish uchun juda koʻp usullar mavjud. Ulardan eng samaralisi audiovizual materiallar bilan yondashib  til oʻrganish.