INKLYUZIV TA’LIMNI TASHKIL ETISHNING PEDAGOGIK VA PSIXOLOGIK ASPEKTI - Eshmamatova Sitora Tuyg‘un qizi.; Ahadova E’zoza (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.  Inklyuziv  ta’limni  tashkil  etishning  pedagogik  va  psixologik aspektlari bugungi ta’lim tizimida eng muhim yo‘nalishlardan biri hisoblanadi. Mazkur jarayon  nafaqat  alohida  ta’lim  ehtiyojlari  bo‘lgan  bolalarning  bilim  olishi,  balki ularning  ijtimoiylashuvi  va  shaxsiy  rivojlanishini  ham  ta’minlashga  qaratilgan. Pedagogik  jihatdan  inklyuziv  ta’lim  o‘qituvchilardan  moslashuvchan  metodikani qo‘llash,  differensial  yondashuv,  hamkorlik  va  tolerantlik  muhitini  yaratishni  talab etadi.  Psixologik  aspekt  esa  o‘quvchilarning  ruhiy  holatini  qo‘llab-quvvatlash, ijtimoiy-emosional rivojlanishiga sharoit yaratish, ularning o‘ziga bo‘lgan ishonchini mustahkamlashga qaratilgan. Shu bois inklyuziv ta’limda pedagog, psixolog, ota-ona va jamiyat hamkorligi muhim o‘rin tutadi. Jarayonning samarali tashkil etilishi barcha o‘quvchilar uchun qulay ta’lim muhiti yaratadi, tenglik va bag‘rikenglik tamoyillarini mustahkamlaydi hamda kelajakda ijtimoiy totuvlikni ta’minlashga xizmat qiladi.