ARXEOLOGIYADA ZAMONAVIY TEXNOLOGIYALARNING QO‘LLANILISHI: GIS VA 3D REKONSTRUKSIYA TAJRIBALARI - Kurbaniyazova Zarafshon, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.  Arxeologiyada  zamonaviy  texnologiyalarni  qo‘llash  so‘nggi yillarda ilmiy izlanishlarning samaradorligini oshirishda muhim vosita bo‘lib xizmat qilmoqda.  Xususan,  GIS  (Geografik  Axborot  Tizimlari)  yordamida  arxeologik yodgorliklarning joylashuvi, ularning hududiy xususiyatlari hamda tarixiy landshaftlar tahlili amalga oshirilmoqda. Bu usul qadimiy manzilgohlarni aniqlash, xaritalash va ularning  vaqt  mobaynidagi  o‘zgarishini  o‘rganishda  keng  imkoniyat  yaratadi. Shuningdek, 3D rekonstruksiya texnologiyasi arxeologik topilmalarni raqamli shaklda qayta tiklash, ko‘hna inshootlarning dastlabki ko‘rinishini ilmiy asosda namoyish etish imkonini  beradi.  Ushbu  texnologiyalar  orqali  moddiy  madaniyat  ob’ektlari  nafaqat saqlanib qoladi, balki jamoatchilikka vizual tarzda taqdim etiladi. Maqolada GIS va 3D  rekonstruksiya  tajribalari  asosida  arxeologik  merosni  o‘rganish,  saqlash  va ommalashtirishning dolzarb masalalari yoritiladi.