INKLUZIV GURUHLARGA EGA MAKTABGACHA TA’LIM TASHKILOTIDA BOLALARNING ALOHIDA TALIM OLISH EHTIYOJLARI VA INDIVIDUAL IMKONIYATLARI - Eshmamatova Sitora Tuyg'un qizi; Turdinazarova Zuhra O’tkirjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Inkluziv  guruhlarga  ega  maktabgacha  ta’lim  tashkilotlarida bolalarning  alohida  ta’lim  olish  ehtiyojlari  va  individual  imkoniyatlariga  e’tibor qaratish zamonaviy ta’lim tizimining muhim jihatlaridan biridir. Bugungi kunda ta’lim jarayonida  bolalarning  o‘ziga  xos  psixologik,  jismoniy,  ijtimoiy  va  aqliy xususiyatlarini hisobga olgan holda ularning rivojlanishiga ko‘maklashish ta’limning samaradorligini oshiradi. Maktabgacha yoshdagi bolalar o‘rganish jarayonida ko‘plab farqlarga  ega  bo‘ladi,  ular  orasida  sog‘lom  bolalar  bilan  birgalikda  rivojlanish imkoniyati yetishmaydigan, maxsus yondashuv talab qiladigan bolalar ham mavjud. Inkluziv guruhlar aynan shu turdagi bolalarga sifatli va teng huquqli ta’lim berishni maqsad qilgan holda tashkil etiladi. Bu guruhlarda bolalarning individual ehtiyojlari va  imkoniyatlarini  aniqlash  va  ularga  to‘liq  javob  berish  pedagogik,  psixologik  va ijtimoiy qo‘llab-quvvatlashni talab qiladi.