АЛАБАЛАР НУТҚИЙ ФАОЛЛИГИНИ ОШИРИШДА ПАРЕМИЯЛАР АСОСИДАГИ МЕТОДИК ЁНДАШУВ - Амануллаева Камола Муминовна, (TADQIQOTLAR, 2025)
Аннотация:  Мақолада  талабаларнинг  нутқий  фаоллигини  оширишда паремиологик  бирликлар  (мақол  ва  нақллар)дан  фойдаланишга  асосланган методик  ёндашув  таҳлил  қилинади.  Мақоллар  нутқ  кўникмаларини ривожлантириш, луғат заҳирасини бойитиш, маданий онгни шакллантириш ва танқидий  фикрлашни  рағбатлантиришда  самарали  восита  сифатида таърифланади.  Улар  турли  халқларнинг  ҳаёт  тажрибаси,  қадриятлари  ва дунёқарашини  акс  эттирувчи  тил  манзарасининг  муҳим  элементи  сифатида қаралади. Мақолада паремияларни нутқий ва ёзма мулоқотни ривожлантиришга қаратилган  интерактив  ва  контекстуал  топшириқларга  интеграция  қилишнинг долзарлиги  асослаб  берилган.  Шунингдек,  паремияларнинг  талабаларда маданиятлараро  компетенцияни  шакллантиришдаги  ва  тил  ўрганишга  бўлган мотивацияни  оширишдаги  ўрни  алоҳида  таъкидланган.  Муаллиф  хулосасига кўра, мақоллар таълим жараёнини фаоллаштириш ва чет тил ўқитиш сифатини оширишда самарали восита ҳисобланади.