ZERO SUGAR ICHIMLIKLARNING SOG‘LIQQA TA’SIRI: SHAKARLI ICHIMLIKLAR BILAN SOLISHTIRISH VA DIABET BOSHQARUVIDAGI ROLI - Toshmatova G.A; Erkinov I.A (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqola  O‘zbekistonning  iqtisodiy,  ijtimoiy  va  sog‘liq sharoitlarida shakarsiz (zero sugar) ichimliklarning, masalan, Coca-Cola Zero va Pepsi Zero kabi mahsulotlarning foydalari va zararlarini tahlil qiladi. Shakarli ichimliklar (sugar-sweetened beverages, SSBs) bilan solishtirib, so‘nggi ilmiy tadqiqotlar asosida baho beriladi. Maqola 2022-2025 yillardagi chet el tadqiqotlari, shu jumladan JAMA, Nature,  American  Diabetes  Association  (ADA)  va  boshqa  nufuzli  manbalarga asoslanadi. O‘zbekistonda semirish (10,3% ayollar, 7,8% erkaklar) va 2-toifa diabet (13,2% aholi) ko‘rsatkichlari yuqori bo‘lib, 2024 yildagi shakarli ichimliklarga soliq joriy  etilishi  zero  sugar  mahsulotlar  talabini  oshirdi.  Xususan,  diabet  kasallangan bemorlar  uchun  zero  sugar  ichimliklar  alternativa  sifatida  ko‘rib  chiqiladi,  ammo ma’lum  miqdorda  (moderate)  iste’mol  qilganda  foydalari  va  xavflari  muvozanatli baholanadi. Maqsad – muvozanatli tahlil orqali aholiga maslahatlar va takliflar berish.